Anna Lin er vært når Thomas Helsgaun, COO i GreenLab fortæller om den grønne og cirkulære industripark GreenLab, og om hvilke energiteknologier og principper, der kommer til at spille en vigtig rolle i udviklingen af fremtidens integrerede energisystem.
GreenLab - stedet for virksomheder, der vil bidrage til den grønne omstilling
I Kåstrup nord for Skive ligger den grønne og cirkulære industripark, GreenLab. I parken er der i dag syv aktive virksomheder og to mere på vej, som alle arbejder med teknologier, der bidrager til den grønne omstilling. Derudover er parken ved at blive koblet direkte til 80 MW vedvarende energi fra en vind-og solcellepark syd for GreenLab, som skal levere energi til parkens virksomheder og til Power-to-X-anlæggene. Formålet med at samle energiproduktion og virksomheder i én fælles park er at sikre optimal udnyttelse af vedvarende energi, udnytte synergier mellem teknologierne og at nyttiggøre de restprodukter, der findes i de forskellige virksomheders produktioner.
Fokus på udnyttelse af vedvarende energi
Vi står over for en gennemgribende revolution af energisystemet. For med de stigende mængder vedvarende energi, som ikke kan gemmes i store lagre til en kold vinterdag, bliver det afgørende, at vi kan gøre effektivt brug af energien, når den er til rådighed.
Fremtidens energisystem kan ikke nøjes med blot at levere sikker energi, men skal også kunne lagre energien. Vi er nødt til at forbinde sektorerne ved at overføre energi fra en del af det traditionelle energisystem – el, gas, fjernvarme og -køling – til et andet. På den måde kan overskydende vedvarende energi f.eks. lagres i et af de andre systemer som gas eller som varmt vand til fjernvarme
GreenLab har en model, hvor sektorkobling integrerer landbruget, energi-, transport- og varmesektoren. Vi kigger på alle energistrømme; udnytter dem maksimalt og reducerer den tabte energi. Vi undersøger, hvordan energi fysisk kan integreres med virksomheder, der har et behov for energi.
Forskning er en del af løsningen
Mange grønne teknologier er fortsat nye, og der kan opstå forskellige tekniske, økonomiske, værdikæde- og markedsmæssige udfordringer undervejs. Her spiller missionsdrevet forskning en vigtig rolle, for at finde løsninger på de bump, der kommer på vejen mod at accelerere en teknologi fra idé til storskala. I GreenLab har vi etableret en international forsknings-og innovationsplatform, hvor vi tager udfordringerne med den grønne omstilling op, og gennem missionsdrevet forskning engagerer vi os i komplekse problemstillinger, der kræver samarbejde mellem flere interessenter og sektorer.
Oplev teknologierne bag virksomhederne i industriparken på eventpladsen: GreenLab Skive Biogas, Quantafuel, Stiesdal og P2X.
Du kan også møde GreenLab Academy blandt standene, hvor det er muligt at prøve kræfter med et Greenlab-spil, samt du vil kunne ”solodesigne” din egen grønne industripark. Læs mere her.