fbpx
TIlmeld nyhedsbrev

Upcycling og design som ny forretning

Oplev nye forretningsmodeller og virksomheders bud på hvordan materialer og restprodukter kan anvendes igen og igen.
26-09-2024
Kl. 8.45-17.00
Upcycling og design
Hands On-teltet
Oplev og lær om med nye forretningsmodeller

Upcycling og design som ny forretning

Hvordan skaber vi nye forretningsmodeller og virksomheder med genanvendte materialer?

Vi har kun en klode og de ressourcer vi bruger skal fornyes eller bruges igen og igen og igen. Oplev konkrete bud på hvordan virksomheder upcycler restprodukter til nye og værdifulde produkter.

I området møder du:

NORTO, VestVin, STRANDET, Nomi4s, Kaffepuden, Salling Autogenbrug

Læs mere om virksomhederne:

Salling Autogenbrug er et traditionelt autogenbrug, som sælger brugte reservedele fra biler til biler. Men hos Salling Autogenbrug har de taget skridtet videre i den grønne omstilling. I stedet for at sende en bil til skrot med 30 % affald som går til forbrænding (glas, plast, sædeskum, stof, mv), så adskiller de bilen og sorterer alle fraktioner, så det blot er en ren karrosse der sendes til skrot. Det betyder, at virksomheden, foruden reservedele, nu også har en børs af restmaterialer fra biler. Restmaterialer, som sælges til andet end autobranchen. F.eks. sælger Salling Autogenbrug alle deres seler og airbags til mode og møbelindustrien.

Kom og se, mærk og oplev de mange forskellige restmaterialer der findes i biler og nogle af de produkter der bliver produceret ud af de genanvendte materialer.   

Kaffepuden.dk

Det hele startede, da Lars Kallesøe Jakobsen arbejdede som lærer på en friskole, hvor en af
kollegaerne en dag holdt morgensamling om upcycling. Hun havde blandt andet medbragt en kaffesæk, der blev brugt som pudebetræk. Det rustikke udtryk, det smukke print og hele fortællingen der lå gemt i denne ene kaffesæk fangede min opmærksomhed. Lars Kallesøe Jakobsen gik derfor hjem og købte nogle kaffesække på nettet, allierede sig med en dygtig syerske og fik lavet 4
pyntepuder, som han præsenterede for en café, der endte med at købe 15 stk.

Derefter oprettede han firmaet kaffepuden.dk - et navn, der kommer af deres første produkt- puder, som blev betrukket med stof fra kaffesække:

Bæredygtighed:
Hos kaffepuden.dk tænker vi kreativt og ser muligheder i eksisterende materialer, som for eksempel de mange kaffesække danske mikroristerier hvert år tømmer. Vi genanvender, upcycler og forsøger på den måde så vidt muligt at undgå at bruge ressourcer på at fremstille nyt. Hanken til vores shopping net er af sikkerhedsseler, inderpuden i vores pyntepuder er med kunstfibre af genanvendte plasticflasker og vores knapper laver vi af grene fra beskårede træer og trætte stoleben, som vi saver op, pudser og olierer. Alle kaffepudens produkter bliver lavet her i Danmark. Alt sammen i den bæredygtige ånd.

Unik:
Unika - alle kaffepudens produkter bliver lavet efter hvordan printet på den enkelte kaffesæk vil tage sig bedst ud. Det betyder at der ikke er to som er helt ens, men alle har hver deres udtryk og historie…præcis
ligesom dig og mig.

Nomi4s er et fælleskommunalt ressourcecenter, som har til opgave at håndtere affald på en miljø- og ressourcebevidst måde kendetegnet ved et højt fagligt niveau.

Kom og få en snak om:

Affaldssortering – ressourcer – genanvendelse - genbrug – bæredygtighed – råstoffer og miljø i helhedsperspektiv.

  • Hvad er cirkulær økonomi?
  • Er der ressourcer i affald?
  • Hvad er miljøfarligt affald?
  • Levetider for affald smidt i naturen.

I STRANDET drømmer vi om en ren natur – fri for plast og andet affald. Derfor sætter vi fokus på plastforurening lokalt som globalt, afholder strandrensninger og formidler viden om havet og forurening. Vi ønsker at tage endnu flere med på rejsen mod et hav uden plastik.

STRANDET er en miljøvirksomhed lokaliseret i Thy på den jyske vestkyst. Vi arbejder også med at rådgive private og offentlige virksomheder i, at udvikle deres organisation, produktion eller forretningsmodel mod en grøn omstilling og cirkulær økonomi:

På standen er der fokus på genanvendelse af havplast - Vi tager maskine med og folk kan prøve at lave f.eks. knapper. Vi viser og fortæller lidt om de forskellige produkter, vi laver og sælger samt fortæller om vores vores andre arbejdsområder indenfor f.eks. skoletjeneste, konsulentopgaver indenfor affaldssortering, LCA-analyser, CO2 beregninger mm.

Vestvin og NORTO – en fælles interesse for en grønnere fremtid!

Dette skabte den perfekte grobund for partnerskab, der resulterede i en flot naturlig vinbutik, som består af, upcyclede endetræsklodser, væggene og disken er dekoreret med upcyclede paneler og alt inventaret er bygget af fyrretræsplader der er sammensat af restafskær – alt sammen fra NORTO.

Samarbejdet bygger på en fælles forståelse for hinandens hverdag og værdien begge parter deler omkring at skabe en grønnere fremtid. Mød virksomhederne og hør om deres materialer og produkter.

Bliv inspireret

Q&A fra det grønne køkken

Ernæringsassistent i det grønne køkken

Hvordan kan sund og bæredygtig mad kan forbedre vores helbred og spisevaner?
26-09-2024
Info følger
Info følger
Info følger

Gamification

Oplæg fra Videncenter for Digital Handel
26-09-2024
Info følger
Info følger
Info følger

Hvordan engageres unge i bæredygtighed?

Inspiration fra Ungdomsbureauet, der bl.a. står bag Ungdommens Folkemøde
26-09-2024
Info følger
Info følger
Info følger
1 2 3 15