Gå på opdagelse i området for grønne teknologier, hvor der stilles skarpt på teknologi, der driver den grønne omstilling fremad. Mød virksomhederne Cadpeople, Quantafuel, Vestjyllands Andel, New Retex og Precycle i området.
Kom og hør hvordan Vikan aktivt arbejder på at implementere et take-back system, som har til formål at hente færdigbrugte produkter hjem fra omkringliggende lande. Her kan du blive klogere på, hvordan reverse logistics og cirkulær økonomi bliver anvendt i praksis. - Fra Vikan kan du møde de studerende Theis Ziegler, Theis Andersen og HSEQ manageren Jesper Søbjørn, som sammen arbejder på take-back projektet.
Fra kl. 10.00 kan du møde Per Andreasen og Jeppe Quottrup fra Precycle, der hjælper byggebranchen med at sælge overskydende byggematerialer og dokumentere sparet CO2. Du kender nok allerede madspilds-løsningen Too Good To Go. Precycle er bygget op efter samme tilgang: Byggematerialer skal sælges videre til andre projekter før entreprisens udløbsdato. Det skal ske så lokalt og let som muligt – i hele Danmark.
Med Precycle tager det kun 34 sekunder at sætte et parti materialer til salg. Ingen kan kontakte sælger, før de har betalt for materialerne. Der går altså ikke tid med at forhandle priser eller svare på spørgsmål om materialerne.
Precycle arbejder hårdt på at optimere sin digitale løsning til branchens behov for at spare tid, penge og ressourcer. Målet er især at begrænse det store spild af jomfruelige materialer ved at gøre salg muligt.
Mød Andreas Lehmann Enevoldsen, Process Development Engineer og Anja Laursen, Circular Brand Manager fra NewRetex og og lær mere om den rivende udvikling der sker inden for genanvendelse af tekstiler, og hvordan NewRetex laver gammelt tøj om til nyt tøj! Hvad sker der med vores tøj når vi smider det ud? Hvad kræver det at genanvende tøj? Og hvordan kan et start-up fra Midtjylland være med til at transformere tekstilindustrien til en mere bæredygtig branche? Det er spørgsmål vi hos NewRetex arbejder med hver dag, når vi indsamler, sorterer og genanvender gamle tekstiler!
Mens modeindustrien er en af de mest forurenende industrier i verden, bliver under 5% af de årlige producerede tekstiler rent faktisk genanvendt til nye tekstiler. En af årsagerne til er, at tekstilerne kræver en meget grundig sortering inden de kan genanvendes. Netop dette problem har vi løst hos NewRetex, da vi har udviklet et fuldt automatisk sorteringsanlæg til sortering af affaldstekstiler. Vi bruger specialiserede sensorer og kunstig intelligens til at ”se” tekstilernes: farve, materialekomposition, stoftype m.m., hvorefter vi bruger robotter til at sortere dem herefter. Når tekstilerne er sorterede ud i de mange forskellige fraktioner, bliver de herefter genanvendt.
Vi forsøger at genanvende så meget tøj som muligt til nyt garn, gennem vores partnere rundt i Europa. Nogle tekstiler kan dog ikke laves til nyt garn, så dem downcycler vi til andre produkter såsom lydisolering til biler, kontorskriveborde eller fyld til puder og sæder. Vi medbringer højt humør og en masse tekstilprøver fra hvert trin af genanvendelsesprocessen til at demonstrere affaldstekstilernes rejse hele vejen til nyt tøj. Og vi står klar til at fortælle om vores produkter, teknologier og forretningsmodeller.
Vil du lære NewRetex bedre at kende? Så se deres Green Challenge eller klik forbi den workshop, de afholder under Green Innovation Week.
På Vestjyllands Andels ”Søstjernefabrik” i GreenLab arbejder vi med udvindelse af lokalt produceret protein til anvendelse i grisefoder. Heriblandt søstjerner, græs, fiskeafskær og rejeskaller, mens vi løbende laver forsøg med øvrige restprodukter. Desuden har vi ambitioner om på sigt at producere protein til human anvendelse. I Vestjyllands Andel engagerer vi os desuden i biogas samt et nyligt udfoldet brint-projektet i netop GreenLab.
Op til Green Innovation Week samarbejder Vestjyllands Andel med Nordic Food College omkring produktudvikling. Læs mere om samarbejdet her.
Kemisk genanvendelse af affaldsplastik til nye syntetiske olieprodukter. Quantafuel er en virksomhed hvor vi innovativt arbejder med at genanvende affaldsplastik, bl.a. fra husholdningen, til nye syntetiske olieprodukter, som så igen kan bruges til at producerer nye plastik eller andre kemiske substanser. Du får mulighed for at møde Rasmus Kærsgaard som har været en del af Quantafuel igennem de sidste 5 år.
Har du tænkt over hvordan man laver service på en havvindmølle? Måske har du ikke, men synes du, at det lyder spændende, så kig forbi! Kom og oplev hvordan fremtidens læring kan gennemføres gennem nye teknologier. Se virtuelle repræsentationer af grønne teknologier og forstå hvordan de virker.