Et hold studerende fra Aarhus Universitet har netop færdiggjort et semesterforløb, hvor de har haft mulighed for at tage udgangspunkt i Green Challenges her fra siden. Samarbejdet er indgået med professor Peter Lindgren, der også deltog i paneldebatten om Green Innovation Week under Skivemødet i september 2021.
Forud for Green Innovation Week fortæller Peter Lindgren, at universitetet er interesseret i at finde virksomheder, der gerne vil arbejde med grøn forretningsmodellering. De har brug for, at deres studerende får virkelige cases og rigtige data at arbejde med i projektforløbene. Dertil er det vigtigt, at casematerialet har højde nok til at matche deres niveau på universitet. I dialoger med Green Challenge-virksomheder kickstartede de studerende et længere semesterforløb under Green Innovation Week.
I starten af 2022 er semesteret afsluttet og vi har talt med Jesper Riddersholm og hans studiegruppe omkring deres forløb. De valgte at samarbejde med Nomi4s omkring denne Green Challenge: Hvordan kan resttræ og træmøbler genanvendes eller redesignes til nye formål fremfor at ende som affald?
Jesper Riddersholm fortæller, at man som ingeniør er vant til at kunne sætte to streger under facit. Derfor har Nomi4s’ Green Challenge givet anledning til at tænke anderledes og studiegruppen har indsamlet data med nye metoder for at få den bæredygtige vinkel med. De har kombineret fagundervisningen indenfor blandt andet strategi, afsætning og økonomi med grøn omstilling og det har givet en anden forståelse for problematikkerne bag casen. Jesper Riddersholm giver udtryk for, at de kan tage de nye metoder og forståelsen for grøn omstilling med sig videre i deres kommende arbejdsliv
Da der netop ikke er to streger under facit i denne case, så fortæller Jesper Riddersholm, at de har identificeret en række udfordringer ved at modtage resttræ direkte fra genbrugspladsen som producent eller virksomhed. Derfor forslår de, at Nomi4s kan agere mellemled inden træet kommer helt ud på genbrugspladsen. Det er en rolle, hvor Nomi4s kontakter potentielle modtagere af træet efter henvendelse fra borgere, der har resttræ i overskud. Jesper Riddersholm nævner, at træet ofte er ødelagt og har affaldstitlen på sig, når det lander på genbrugspladsen. Derfor skal historien bag træet fremhæves, da det ofte er den gode historie, som sælges videre i forbindelse med upcycling af træet. Det kræver en lang række andre dokumentationer og der er flere faktorer, der gør denne løsning kompleks. Løsningen kræver dermed yderligere undersøgelser.
Under Green Innovation Week var de studerende på rundtur og virksomhedsbesøg på Skiveegnen. Udover dialogerne i Elværket Skive og virksomhedsbesøget har de løbende været i kontakt online med Nomi4s i deres projektforløb. Jesper Riddersholm fortæller, at de er enormt glade for samarbejdet med Nomi4s, der har været til rådighed ved behov.
Selvom der har været mange teorier at sætte sig ind i, og læringskurven har været stejl, så er studiegruppen glade for den læringsproces, de har haft undervejs. Muligheden for at indgå samarbejde med Nomi4s via Green Innovation Makers har sparret studiegruppen en masse tid i begyndelsen af semesteret. At der så er en vinkel på den grønne omstilling kan aldrig være en dårlig idé, slutter Jesper Riddersholm af.
Se studiegruppens løsning her: Upcycling af resttræ